Latest post Sat, Feb 3 2018 7:01 PM by Mark. 3 replies.
Page 1 of 1 (4 items)
Sort Posts: Previous Next
  • Wed, Jan 24 2018 2:47 AM

    • Dennis
    • Not Ranked
    • Joined on Sun, Jul 10 2011
    • Houston
    • Posts 5
    • Points 70

    Media Composer 8 crashes when starting up

    I upgraded from MC 5.5 to 8 in Dec 2016. I had no problems with my occasional use last year, but now it crashes when I launch it. At first it stopped with "Initiating MCState" at the bottom of the window. After following some of the tips in this community, such as deleting the MCState, settings, msmMMOB.mdb, and msmFMIB.pmr files, it now crashes with "Initiating Audio" showing. Naturally this started the month after my Avid service contract expired (I have a perpetual license). Does anyone have any suggestions for getting it to work?

     

     

    27" iMac | OS X 10.11.6 | 3.4 Ghz Intel Core i7 | 16 GB 1333 MHz DDR3 | AMD Radeon HD 6970M 2048 MB | Media Composer 8.9.3 | ProTools 12.7.1.733 [view my complete system specs]
  • Wed, Jan 24 2018 4:16 PM In reply to

    • Marianna
    • Top 25 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Avid
    • Posts 9,943
    • Points 214,790
    • Avid Beta Moderators
      Avid Customer Advocate
      Avid Developer Moderator
      BlogAuthor
      SystemAdministrator

    Re: Media Composer 8 crashes when starting up

    Dennis

    Usually this means that something is not accessing properly during the start up process.  In this case is it usually the digidesign audio stuff. 

    Can you try and uninstal the digidesign audio drivers?

    Marianna

    Director of Online Communities and Forums/Customer Advocate [view my complete system specs]

    marianna.montague@avid.com

    mobile 813-493-6800

    Twitter:  avidmarianna

    Facebook: Marianna Montague

    www.avidcustomerassociation.com   |  Connect 2019 | April 6-7 | Aria, Las Vegas, NV

    WWLD

  • Thu, Jan 25 2018 3:46 AM In reply to

    • Dennis
    • Not Ranked
    • Joined on Sun, Jul 10 2011
    • Houston
    • Posts 5
    • Points 70

    Re: Media Composer 8 crashes when starting up

    Thanks! That worked!

    Do you know if the problem will come back if I reinstall ProTools?

    These are the files I removed:

    • Mac HD/Applications/Pro Tools (app)
    • Mac HD/Library/Audio/MIDI Patch Names/Avid (folder)
    • Mac HD/Library/Application Support/Propellerhead Software/Rex (folder)
    • Mac HD/Library/Application Support/Avid/Audio (folder)
    • Mac HD/Users/home/Library/Preferences/Avid/Pro Tools (folder)

    27" iMac | OS X 10.11.6 | 3.4 Ghz Intel Core i7 | 16 GB 1333 MHz DDR3 | AMD Radeon HD 6970M 2048 MB | Media Composer 8.9.3 | ProTools 12.7.1.733 [view my complete system specs]
  • Sat, Feb 3 2018 7:01 PM In reply to

    • Mark
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Sun, Dec 19 2010
    • Posts 431
    • Points 4,645

    Re: Media Composer 8 crashes when starting up

    MC & PT co-install can be persnickety. See the KB article for co-install procedures. 

    http://avid.force.com/pkb/articles/en_US/Compatibility/Coinstall-for-Avid-Media-Composer-6-5-3-and-Pro-Tools-11

    Hope this helps,

    /mp

    MC 8.7.2. HP Z400, Xeon W3580, 24GB ECC RAM, BMD Decklink Studio 4K, Desktop Video 10.3, Quadro K4200, 362.13 OS & programs: 600GB 10k, video: 1TB... [view my complete system specs]
Page 1 of 1 (4 items)

© Copyright 2011 Avid Technology, Inc.  Terms of Use |  Privacy Policy |  Site Map |  Find a Reseller